Loji Nuklear Pertama Negara Beroperasi 2030 - Nancy

Loji Nuklear Pertama Negara Beroperasi 2030 Nancy

KUALA LUMPUR: Loji jana kuasa nuklear pertama di negara ini bakal beroperasi sepenuhnya menjelang tahun 2030.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Nancy Shukri berkata jangkaan itu lewat sembilan tahun berbanding sasaran asal pada tahun 2021.

Katanya, ia susulan tragedi yang melanda loji jana kuasa nuklear di Fukushima, Jepun pada 2011.

"Melalui maklumat awal yang diperoleh daripada kajian, kemungkinan menunjukkan garis masa memerlukan tempoh sekurang kurangnya 11 tahun dari tarikh kerajaan membuat keputusan untuk memulakan proses pembidaan pembinaan loji itu.

"Walaupun tarikh disasarkan bermula pada tahun 2021, namun sasaran ini dianjakkan kerana kerajaan turut mengambil kira perkembangan sentimen semasa di dalam dan luar negara khususnya kesan tsunami pada Mac 2011.

Nancy menjawab soalan Ahli Parlimen Kota Tinggi (BN), Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid tentang pembangunan dua loji nuklear berkapasiti 2 gigawatt yang diumumkan pada 25 Oktober 2010 akan mula dibina.

Pembinaan loji nuklear tersebut terkandung dalam Economic Transformation Programme (ETP) sebagai sebahagian daripada New Economic Model (NEM).

Dalam pada itu, jelas Nancy, kerajaan juga sudah bersedia untuk membina loji kuasa nuklear dan menggunakan tenaga tersebut sebagai sumber tenaga baharu.

Ujarnya, selain menyokong isu keselamatan nuklear global, negara Asia lain turut tidak terkecuali daripada projek tersebut.

"Malaysia bukanlah satu negara rantau Asia yang sedang menerokai kemungkinan untuk melaksanakan program nuklear untuk tenaga negara jiran.

"Indonesia, Thailand dan Vietnam turut giat mengkaji penggunaan nuklear bagi penjanaan elektrik. Vietnam sebenarnya telah memeterai perjanjian dengan persekutuan Rusia untuk loji jana kuasa nuklear pertama dunia di negara mereka," jelasnya.

Nancy juga menjelaskan golongan pakar dalam industri tersebut turut dipelawa untuk berkongsi hasil penyelidikan nuklear serta bertukar kepakaran dalam bidang berkenaan.

Sumber : Astro Awani

  • Hits: 817
Official Portal - Portal Rasmi
Occupational Safety, Health and Environment Office,
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia,
86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor
Phone: +6 (07) 453 7228 / 7732
Fax: +6 (07) 453 7639
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

"Safety Starts Here"